Proiectul Butterfly este realizat de 8 parteneri din Danemarca, România și Spania. Partenerii au experiențe speciale legate de incluziunea copiilor în situații vulnerabile în centrele de îngrijire și educație timpurie (2 universități, 8 centre de educație timpurie și VIA coordonator).
Proiectul Butterfly abordează atât strategia de îngrijire și educație timpurie a UE (2022), cât și cadrul privind calitatea pentru educația preșcolară și structurile de îngrijire a copiilor (2019), care subliniază faptul că participarea copiilor la educația timpurie este o condiție prealabilă esențială pentru succesul lor educațional în viitor, pentru sănătate și bunăstare. Ambele strategii ale UE afirmă, în același timp, că există o diferență semnificativă între țările UE atât în ceea ce privește disponibilitatea, cât și participarea efectivă a copiilor la îngrijire și educație timpurie. Acest aspect se referă în special la copiii aflați în situații vulnerabile, de exemplu, copiii cu nevoi speciale și copiii din grupurile de migranți și grupurile minoritare.
Proiectul se derulează timp de 3 ani și constă din 3 etape:
- Explorarea și analiza legislației, problemelor, experiențelor pozitive referitoare la tranziția copiilor aflați în situații vulnerabile de la familie la instituțiile de educație timpurie.
- Dezvoltarea și testarea modelului Butterfly, inclusiv instrumente, recomandări și întrebări de reflecție pentru consolidarea relațiilor dintre părinți, personal și comunitatea locală.
- Dezvoltarea, testarea, implementarea și evaluarea cursurilor de formare online (25-30 de ore) care certifică oficial competențele dezvoltate pentru personalul din instituțiile de îngrijire și educație timpurie și alte părți interesate.