Butterfly projektet gennemføres af 8 partnere fra Danmark, Rumænien og Spanien (2 universiteter, 8 vuggestuer og med VIA som lead). Partnerne har alle særlig viden om inklusion af børn i udsatte situationer i dagtilbud.
Butterfly projektet adresserer både EU’s omsorgsstrategi (2022) og Kvalitetsramme for førskoleundervisning og børnepasningsordninger (2019), der fremhæver, at børns deltagelse i dagtilbud er en væsentlig forudsætning for deres fremtidige uddannelsesmæssig succes, sundhed og trivsel. Begge EU strategier konstateres samtidig, at der både i forhold til tilgængelighed og omfang er betydelig forskel EU landene imellem på børns mulighed for at deltage i dagtilbud. Det gælder i særlig grad for børn i udsatte situationer, dvs. børn med særlige behov og børn fra migrant- og mindretalsgrupper.
Den 3-årige projektperiode består af 3 faser:
– Undersøgelse og afdækning af lovgivning, problemstillinger, positive erfaringer, m.m. for overgangen fra hjem til dagtilbud for børn i sårbare situationer.
– Udvikling og testning af Butterfly modellen, dvs. redskaber, guidelines og refleksionsspørgsmål for styrkelse af relationer mellem forældre, personale, lokalsamfund.
– Udvikling, test, gennemførelse og evaluering af formelt kompetencegivende online undervisningsforløb (25-30 timer) for personale i dagtilbud m.fl.